TIME GARDEN



Location:  Dumfries, Scotland


Type: Private Garden


Status: Complete Winter 2011


Role: Landscape Architect

 

 

 

Project Awards: RIBA Award Winner 2012, Sterling Prize Short list 2012​

Maggie’s Centre provides a space for practical and emotional support for people with cancer, their families and friends.  Working closely with OMA and Rem Koolhaus, the landscape and building developed together to provide a sanctuary within the hospital grounds.

The building cycles around its internal courtyard. The courtyard garden and the surrounding landscape are seen in constantly changing views as you move through the building, and are seen reflected in the glass of the windows and overlayed on top of eachother through the building itself. 

The internal courtyard is designed along two lines of undulating ground that cushion around the building, and create areas of seasonal wet planting in the depressions. The small mounds also create a protected place to sit close to the flowering perennials-planting chosen for its scent and seasonal variation. 

The swale surrounding the building is planted with wet-loving plants. The layers of mound, swale and planting create several boundaries between the Maggies building and the surrounding hospital campus, provinding a good buffer zone between the two. At the back of the centre a path zig-zags between different existing mature trees, like the path of cancer care, the path is not linear Nor always obvious. Each leg of the path leads straight towards a mature tree and then zig-zags past it: gateways on your journey.

Maggie’s Centre provides a space for practical and emotional support for people with cancer along with their families and friends.  

MAGGIE'S GARTNAVEL

Glasgow, Scotland, UK

2011

Cancer support

Completed 

Landscape Architect

Lily Jencks in collaboration with Harrison Stevens

Location: 

Year:         

Type:        

Stage:     

Role:

Designed by:

Project Awards:

RIBA Award Winner 2012

Sterling Prize Short list 2012

At the end of the zig-zag path is a small installatio of trunks to provide a seating rest area away from the centre for quiet reflection. The reflection dome uses large elm trunks cut on top to create a bowl, with mirrored steel that brings the sky and canopy to the woodland floor. In collaboration with Archie McConnel.

Lily Jencks Studio: Lily Jencks

NEWS

- October 2019 Ruins Studio wins the ABB Leaf Award in the category "Best New Start-Up Practice Project" -June 2019 LJS Quintessentially English: What does it mean to be Native, listed as 1 of 10 unmissable events and exhibitions @ London Festival of Architecture 2019 - 22 June 2019 Talk with Lily Jencks at Cabot Square for 'Quintessential English Garden' as part of the LFA - February 2019 Lily Jencks Studio winner @ SURFACE DESIGN AWARD in the category"Housing Interior Surface" with the project Powis Cloud - January 2019 Ruins Studio published by TASCHEN in "Homes for our time -Contemporary Houses around the World"  -September 2018 Ruins Studio shortlisted for the "Dezeen Award" in the category Architecture/House - November 2017 Ruins Studio, Scotland wins the "GIA Supreme Award" & the "GIA Award 2017" in the category "Residential"  https://gia-org-uk.squarespace.com/ -June 2017 Talk with Lily Jencks: "LONGEVITY Cure and Care in Creation @ London Festival of Architecture